Как да сварите великденските яйца без да ги счупите

Как да сварите великденските яйца без да ги счупите

Много тънък момент при основния ритуал за Великден, това е как ще сварите яйцата, които трябва да нашарите. За да имате достатъчно здрави и добре сварени яйца, трябва да спазите няколко важни правила.

Почистване

Препоръчително е да използвате домашни, селски, био или поне яйца от свободно отглеждани кокошки. Освен, че са по-полезни, те са и по здрави заради по-твърдата черупка, поради приетата предимно естествена и разнообразна храна. Измийте ги внимателно и ако се налага, използвайте мека гъба за съдове, за да отстраните всички полепнали мръсотии, кал и перушина. Прегледайте ги за напуквания и отделете нездравите за направата на козунаци, кексове и питки.

Температура

Добре е яйцата да НЕ бъдат сложени за варене директно от хладилника, тъй като ще бъдат прекалено студени и разликата в температурата ще напука крехката им черупка. Можете да ги извадите да престоят на стайна температура за половин час, или да ги подържите в топла вода.

Малка дупчица

Преди да пристъпите към варене, може да пробиете фина дупчица с малка игла в тъпия край на яйцето, където се намира въздушния балон под черупката. Така ще намалите налягането при варене и съответно риска да се счупят много яйца.

Избор на съд

Големите съдове не са добра идея, защото при високата температура, яйцата ще се удрят едно в други и ще се напукат. По желание, сложете тензух или кърпа на дъното на тенджерата, за да предотвратите счупването им.

Сол и оцет

Добавете във водата една супена лъжица сол и една оцет. Солта ще спомогне да опазите яйцата здрави, а оцетът – да се обелват по-лесно впоследствие.

Подреждане

Когато водата леко се затопли, наредете яйцата плътно едно до друго, без да се притискат твърде много. Ако се налага да варите повече яйца, може да сложите кърпа върху първия ред и отгоре да наредите втори. Но като цяло е по-безопасно да се варят на един ред.

Варене

След кипване на водата, намалете котлона и варете яйцата на тих огън. Достатъчни са им 8 минути – ако ги оставите за по-дълго, жълтъкът ще позеленее, ще стане жилав и вкусовите им качества ще намалеят.

Охлаждане

Внимателно извадете готовите яйца в широк съд и ги сложете в мивката на студена течаща вода за няколко минути. Това се прави с цел после да се белят по-лесно, както и да се предпази жълтъка от посивяване, когато яйцата престоят повече от 2-3 дни.

Боядисване

И така, вече си имаш готови за творчество основи, за които ще прецениш дали да използваш стандартни изкуствени бои, нестандартни техники за оцветяване или боядисване на яйцата с естествени и безвредни продукти. Ако все пак има няколко счупени яйца – използвай ги за свежа салата, а с черупките може да изпробваш техниката описана в статията ни за лесни техники за боядисване на интересни великденски яйца.

Пожелаваме ти весели празници и един светъл и свят Великден, който да прекараш с любимите си хора!

Related Post

thumbnail
hover

10 идеи как да оползотворите великденските...

След като мине еуфорията по варенето, боядисването и чукането на яйцата за п...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Лесна Великденска декорация с филц

Използвайте пролетното вдъхновение и вложете творчески подход за да си напр...

thumbnail
hover

Великденска украса от глина у дома

Топлата пролет ни предразполага да прекарваме повече жадувано време навън и...