Великден – какво трябва да знаем за този празник

Великден – какво трябва да знаем за този празник

Прочетете всичката интересна информация за Великден

Великден е най-големият празник за всички християни. Знаем много факти за него, но дори и най-запознатите не знаят всичко. В статията ще намерите интересна информация за празника, откъде произлиза, какви са неговите символи и защо го празнуваме.

– Основният символ на празника Великден са боядисаните варени яйца – олицетворение на възкресението и новия живот. Присъстват като най-известната традиция – разменяне на великденски яйца.

– Обичайният цвят за боядисване на великденски яйца е червеният. Той символизира кръвта на Христос, който се жертва за цялото човечество. Според историята, Мария Магдалена е била при император Тиберий и му е предала, че Христос е възкръснал. По традиция, евреите имали обичай да даряват дар на домакина. Затова Мария Магдалена дарила на императора яйце, обагрено в червен цвят, символизиращ кръвта на Христос. Оттогава тръгва и традицията да се подаряват оцветени яйца.

– Друга легенда разказва, че обичаят да се подаряват празнично боядисани яйца на Великден идва от римляните. Празникът се зародил в далечната 224-та година.

– В момента, за Великден се изработват много играчки, лакомства и сувенири във формата на зайчета. Великденското зайче носи символика за плодородие и материално благосъстояние. Заекът придобил своето значение за празника през XVI-ти век в Германия, а след това започнал да се разпространява в целия свят.

– В някои европейски страни, като например в градове в Северна Америка, съществува обичай вечерта преди Възкресение Христово в къщата да се крият великденски яйца. Сутринта на празника децата започват да търсят в жилището, а резултатът бил – много шоколадови великденски зайци и шарени яйца.

– В средновековна Европа имало традиция да се подаряват великденски яйца на слугите. Обикновено великденските яйца били боядисвани в ярки цветове. Най-популярни били червено или лилаво, които символизирали жертвата на Исус Христос. Други използвани нюанси били жълтият и зеленият цвят, които напомняли за пролетта, слънцето и зеленината.

– За да се получи сложен и многоцветен модел за великденско яйце, се използват няколко цвята. При всяко потапяне на яйцето се слага нов восъчен слой, като по този начин се съхранява предишния. За да бъде яйчената черупка с различни цветове, можете да използвате виолетови листенца, кафе, боровинки, червена боровинка, гроздов сок и др.

– В много страни, в които се чества Великден, празникът се свързва с образа на агне. В тематични картички се изобразява кръст, до който има надпис: “Агнец Божий”.

Related Post

thumbnail
hover

10 идеи как да оползотворите великденските...

След като мине еуфорията по варенето, боядисването и чукането на яйцата за п...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

5 оригинални идеи за детски забавления...

Най-ярките спомени за децата от празника Великден са свързани със забавните ...

thumbnail
hover

Лесни и ефектни техники за боядисване...

Всяка пролет в социалните мрежи, хората се надпреварват да качват смайващи с...