Великденските традиции по света

Великденските традиции по света

Великден – това е един от най-почитаните християнски празници, с който се отбелязва Възкресението на Христос. В нашата страна той се свързва най-вече с боядисването на великденски яйца, но в различните части на света се празнува по различен начин. Вижте как:

Германия

В неделята и понеделника на Великден германците отбелязват края на зимата и началото на пролетта, като събират коледните елхи и ги изгарят.

Корфу

Сутрина на Великден жителите на острова се показват на прозорците и изхвърлят на улицата саксии, съдове и други глинени изделия. Според много хора тази традиция символизира пробуждането на растенията, които ще растат в новите саксии, както и настъпването на пролетта.

Швеция

В Швеция децата се обличат като великденски вещици и тръгват по къщите на съседите, за да разменят рисунки за лакомства. На празника, освен яйца, шведите обичат да хапват и херинга.

Мексико

В Мексико традицията повелява да се горят статуйки на предателя на Христос – Юда. Понякога те се пълят с фойерверки, за да е по-голям ефектът. Традицията се наблюдава още в страни като Испания, Португалия, Венецуела, Гърция и остров Крит.

Бермудски острови

На Бермудските острови за Великден хората изработват хвърчила от дърво, метал, цветна хартия и канап.

Испания

В средновековния испански град Вержес местните хора се обличат в костюми на скелети
и изпълняват така наречения „танц на смъртта“ по улиците. Празникът започва около полунощ и продължава до към 3 часа сутринта.

Колумбия

Ако възнамерявате за великденските празници да посетите екзотична дестинация като Колумбия, е добре да знаете, че шоколадовите яйца няма да сред нещата, на които има вероятност да се насладите. Вместо това на празника местните обичат да хапват игуани, костенурки и едри гризачи – все неща, които са доста нетрадиционни за нас, българите.

Великденските традиции варират в различните страни и точно това прави отбелязването на празника толкова колоритно и интересно. Традициите са нещо, с което е хубаво да се запознае човек, особено ако възнамерява да посети непозната за него дестинация за почивните дни.

Related Post

thumbnail
hover

10 идеи как да оползотворите великденските...

След като мине еуфорията по варенето, боядисването и чукането на яйцата за п...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

5 оригинални идеи за детски забавления...

Най-ярките спомени за децата от празника Великден са свързани със забавните ...

thumbnail
hover

Лесни и ефектни техники за боядисване...

Всяка пролет в социалните мрежи, хората се надпреварват да качват смайващи с...